Followers

Tuesday, May 31, 2011

Belanja Kawin - Mahal, Rendah...???



Topik kali ni sebenarnya dah tak relevan ngan Status Nora dah sebenarnya...tu pun kalo nak tunggu relevannya..terpaksalah tunggu 10-15 thn akan datang kut...turn anak la plk 

Sekarang ni kalo kawin ranking hantaran utk org-org kebanyakan n biase-biase jer blh cecah RM10k ? 

#####
Persoalannya..adakah perlu belanja hantaran dibuat berdasarkan ranking / trend terkini..

Masalahnya..Bila hantaran ditetapkan terlalu tinggi...
* Mampukah bakal pengantin mengadakan sejumlah wang yg agak besar
sehinggakan memaksa mereka membuat loan semata-mata nak memenuhi permintaan keluarga bakal mertua?

* Timbul ketidakpuasan hati bakal pengantin yang mana akan membuatkan mereka teragak-agak samada ingin meneruskan atau tidak niat murni ini.

* Dalam islam - Apabila seseorang anak perempuan itu dinikahkan, segala dosanya ditanggung oleh suaminya..jadi adalah tidak berbaloi kiranya mereka dibebankan plk dgn urusan belanja yg tinggi...sdgkan sah-sah mereka plk yg bkl dibebani dosa isterinya.

 Masalahnya..Bila hantaran diletakkan terlalu rendah..
 * Ada plk mulut-mulut jahat mengata.."alahai..murahnya"

* " Ni nak guna buat belanja apa ni? Ayam sekarang pun dah RM15 sekor..cukup ker?"

* Kalau byk ni mana nak cukup...time ni la kena letak tinggi...besok dah kawin susah laki hang  nak bg kat hang. Mesti depa dok perabih duit ke benda lain plk.."

* Perasaan malu dan rendah hati timbul pada pihak pengantin perempuan bila ditanya brp jumlah hantaran?

Hakikatnya...Kita kena tahu kemampuan bakal pengantin...Biarlah belanja hantaran tu relevan dengan kemampuannya...jgn sekadar mengikut trend semasa / berniat utk memegahkan diri.
Biarkan kata-kata krg enak dari masyarakat keliling...Yg penting kita tahu...apa yg kita nak..

Kebahagian Hakiki dan Keredhaan ALLAH swt.


3 comments:

FawLin said...

erm mayb boleh ltk jgn tlalu tinggi n jgn tlalu rendah..ala ape nk kesah org ckp..waktu n ketika itu je mulut celupar tu berbunyi..abes knduri n abes si pengantin bbulan madu..senyap jgk kan?sampai bile jgk diorang nk mengata..lagi satu kalaulah pihak lelaki persoalkan 10K tu apa yg diorng akn dapat selepas kawen?adakah all out si bini 10K tu dpt melayan si suami nye itu..think positive (pesanan utk diri sendiri jgk)hehehe

NORA said...

betul la..Lyn...mudahnya kalo semua manusia tu boleh membuka minda ..n buat keputusan berdasarkan akal tapi bknnya nafsu..semata-mata.

Wanz Mejuez said...

Dari blog Namee Roslan punya komen tertarik nak usha blog awak..

Selalunya bila pergi mana2 rumah pengantin mana pun mesti ada suara sumbang.. gossip sana gossip sini..

da macam trand..

www.mejuez.com <-- follow jika rajin